Організація харчування
Чи замислювались ви над тим, наскільки корисною є їжа, яку беруть ваші діти в школу, щоб перекусити? На жаль, не всі батьки надають цьому питанню великого значення. А в багатьох шкільних їдальнях учні можуть без проблем знайти готові варіанти перекусу, які, на жаль, приносять мало користі, так як містять багато цукру чи жирів. Ми з радістю готові поділитись ідеями, як витративши лише декілька хвилин на кухні, можна приготувати дитині ланч-бокс з дійсно здоровою їжею.
Перш ніж ми вдамося до подробиць, хочеться виокремити важливий факт. Усі перекуси, щоб вважатися здоровими та корисними, мають відповідати двом основним вимогам. По-перше, вони мають складатися з інгредієнтів найвищої якості, бути так званою справжньою їжею. І по-друге, на їх приготування потрібно витратити певну кількість часу (близько 10-15 хвилин). Отже, спробуємо розібратись, як готувати корисні, смачні та поживні перекуси для вашого школярика.
Потіште дітей фруктами та горіхами
Натуральний, поживний і швидкий варіант перекусу – сезонні фрукти та жменя горіхів, таких як мигдаль, волоські горіхи та фундук. Чим свіжіші вони, тим краще. Намагайтесь уникати смажених горіхів. Такий смачний і корисний фруктово-горіховий коктейль послужить чудовою «підзарядкою» для мозку та джерелом енергії.
Незважаючи на те з яким захватом виробники вихваляють свої соки, називаючи їх «повністю натуральними», магазинна продукція ніколи не порівняється зі свіжими фруктами. Сік промислового виробництва зазвичай містить значну кількість цукру і, як правило, проходить термічну обробку, через що втрачає переважну частину вітамінів. Тому якщо у вас зовсім немає можливості, щоб приготувати свіжовижатий сік, ви завжди можете покласти дитині з собою цілі чи порізані фрукти.
Фрукти можна нарізати по-різному, даючи волю своїй фантазії. Потім викладати з них і горіхів різні фігурки й кумедні обличчя. Як варіант, спробуйте з горіхів, зерен чи насіння зробити смачну пасту, наприклад, кунжутну тахіні. А тертий кокос – це взагалі смакота, він також чудово прикрасить банан чи яблуко.
Не забувайте про сендвіч
Cендвіч – це основний компонент ланч-боксу, так як він досить легко готується. Для того щоб він був поживним і корисним, слід дотримуватись декількох порад. В першу чергу потрібен хліб. Якщо він не власноруч спечений, то краще купити його в пекарні. Переконайтесь, щоб він був виготовлений із цільнозернового борошна та методом повільної ферментації.
Тепер найцікавіша частина: начинка. Уникайте споживання перероблених продуктів: ковбаси, шинки, магазинних сосисок та горіхової пасти. Замість цього використовуйте свіжі та натуральні інгредієнти, такі як:
- гуакамоле (соус із авокадо);
- хумус;
- овочевий паштет;
- горіхова паста домашнього приготування;
- свіжий козячий чи овечий сир з ложкою натурального меду;
- рукола;
- омлет.
Лише трохи уяви, і ви зможете придумати безліч цікавих варіантів оформлення страв для перекусу. Лише трохи часу та зусиль, і кожен раз ви зможете дивувати своїх дітей по-справжньому оригінальними ланч-боксами.
Який би рецепт ви не обрали, пам’ятайте три правила. По-перше, якщо для приготування знадобиться борошно, обирайте цільнозернове. По-друге, якщо хочете підсолодити продукти, використовуйте натуральні інгредієнти: свіжі фрукти та сухофрукти (фініки, курагу, родзинки), корицю, ваніль, кероб (ріжкове дерево) або мед. І останнє – надавайте перевагу органічним, свіжим і непереробленим продуктам.