Все про нові норми харчування
З 1 січня 2022 року набули чинності нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти. То що саме змінилося у харчуванні?
Порції відповідно до віку
Замість стандартного обіду— відповідна порція для дитини певного віку. Адже якщо людина отримує більше калорій, ніж потребує, це призводить до надлишкової ваги. А якщо менше— це заважає повноцінному розвитку організму. Наприклад, каші чи страви з бобових учням 5-го класу і старшим дадуть на 30 г більше, ніж дітям початкової школи, хліба — на 20 г тощо. Порція млинців з м’яким сиром для дитини 6–10 років — 100 г, а для більш дорослих учнів — наполовину більша. Різними для різного віку будуть і норми м’яса та риби, вершкового масла та олії. Загалом під час розрахунків орієнтуються на те, що обід дитини до 11 років повинен мати енергетичну цінність 630–735 ккал, дитини 11–14 років — вже 620–840 ккал, а старшокласників— 810–945 ккал.
На картоплю ввели окрему норму
Усі знають, що овочів та фруктів треба їсти більше. Але не секрет, що раніше в шкільному раціоні це вирішувалося просто та дешево: овочі— то виключно картопля (у кращому разі ще капуста), а фрукти— то тільки яблука. Дослідження довели, що українські школярі споживають забагато картоплі, що призводить до надлишкової ваги. Відтепер у звітах про стан виконання натуральних норм харчування картоплю рахуватимуть окремо.Переважно цей овоч піде на приготування перших страв та на одну-дві окремі страви на тиждень. До того ж картоплю готуватимуть більш корисними способами: наприклад, запікатимуть.