Контроль харчування

вкл. .

20 грудня 2017 року комісією громадського контролю було проведено контрольну експертизу щодо:

- стану облаштування, технічного обладнання харчоблоку та допоміжних приміщень;

- нормативного порціювання страв;

- створення умов для харчування дітей;

- сформованості культурно-гігієнічних навичок дітей під час харчування.

Висновки:

- Харчоблок шкільного закладу має приміщення для приготування їжі, первинної обробки продовольчої сировини, миття кухонного посуду, які забезпечені проточною холодною, гарячою водою, окремі приміщення для зберігання продуктів: комору для сухих продуктів, овочесховище.

- В приміщенні харчоблоку дотримані вимоги відсутності зустрічних потоків сирої і готової продукції. Приміщення для приготування їжі обладнане необхідним інвентарем, посудом та обладнанням. Приміщення харчоблоку використовується раціонально.

- Їжа з харчоблоку видається згідно графіку затвердженого директором закладу на початку 2017-2018 навчального року, за вагою, відповідно до фактичної кількості дітей в класах (норми кожної страви є у меню на день та таблиці «Об’єму готових страв та окремих продуктів», яка є біля харчоблоку).

- Згідно норм на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі засоби.

- Щодня на кожний наступний день складають меню відповідно до затверджених норм харчування. За 30 хвилин до роздачі їжі бракеражна комісія у складі ЗД з НВР Куц Вікторії Володимірівни та соціального педагога Луценко Єлізавети Вікторівни оцінює якість її приготування, в їх присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику. Обсяг порцій вимірюють вагами.

IMG 20171220 080508 601x451

IMG 20171220 080525 601x801

IMG 20171220 080901 601x451

IMG 20171220 080911 601x451

 

 

 

IMG 20170317 082651 Copy

Робота комісії громадського контролю

вкл. .

Склад комісії громадського контролю у 2017-2018 н.р.

Голова комісії:

- ЗД з НВР Куц В.В.

Члени комісії:

- представник батьківської громадськості Ставицька Л.А.

- представник батьківської громадськості Дуліда І.М.

- соціальний педагог Луценко Є.В.

ПОЛОЖЕННЯ

про комісію громадського контролю за якістю харчування

Громадський контроль - це організаційно оформлена діяльність громадян України з контролю за відповідністю діяльності об'єктів громадського контролю нормам Конституції України, законів України, інших актів законодавства та за дотриманням ними державної дисципліни. Об'єктами громадського контролю є підприємства, установи, організації, їх посадові особи, які здійснюють організацію харчування учнів (вихованців) у навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності.

Комісія громадського контролю за якістю харчування (далі - Комісія), утворюється при навчальному закладі з метою здійснення контролю за організацією повноцінного збалансованого харчування, роботою харчоблоку, організацією постачання продуктів харчування. У своїй діяльності Комісія керується Конституцією України, законами України, нормативно-правовими актами міністерства освіти і науки України, Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, наказами управління освіти Запорізької міської ради і цим Положенням.

Завдання комісії:

1. контролювати роботу шкільного харчоблока;

2. активно сприяти покращенню обслуговування учнів та співробітників;

3. забезпеченню належних умов харчування та зниження рівня кишково-шлункових захворювань серед учнів та співробітників.

Робота Комісії полягає в тому, щоб виявляти недоліки у діяльності робітників харчоблоку і активно допомагати їх усуненню, вносити пропозиції на розгляд адміністрації школи та вимагати усунення вказаних недоліків.

Комісія громадського контролю звітує про свою роботу на засіданнях Ради закладу.Основною формою роботи Комісії є засідання, які проводяться у міру необхідності, але не менш ніж один раз на півріччя.

Члени комісії мають право:

1. Слідкувати за наявністю необхідного асортименту страв, добиваючись необхідного щоденного приготування різноманітних виробів.

2. Слідкувати за дотриманням установлених строків реалізації продуктів, що швидко псуються.

3. Слідкувати за якістю приготовленої їжі, а також за тим, щоб на роздачу надходила така ж кількість порцій, яка була приготовлена; контролювати правильність ваги відпущеної продукції.

4. Слідкувати, щоб в їдальні вчасно вивішувалося меню з зазначенням кожної страви, ваги закладки продуктів і ціни.

5. Перевіряти дотримання в їдальні правильності калькуляції приготовлених страв, чи всі продукти, вказані у калькуляції, закладені при приготуванні їжі, чи не порушуються установлені ціни на продукти, а також націнки на сировину.

6. Перевірити дотримання в їдальні, буфеті правил санітарії, вчасне миття котлів та посуду, санітарний стан підсобних приміщень.