Контрольна експертиза харчоблоку дошкільного підрозділу

вкл. .

16 січня 2020 року комісією громадського контролю було проведено контрольну експертизу харчоблоку дошкільного підрозділу щодо:

-          умов транспортування продовольчої сировини;

-          умови зберігання продуктів харчування;

-          наявність супровідних документів;

-          якість продуктів та приготовлених страв;

-          наявність в достатній кількості миючих та дезінфікуючих засобів (умови їх зберігання та використання);

-          організація дієтичного харчування;

-          санітарний стан приміщення харчоблоку;

-          стан технічного  та холодильного обладнання.

Під час перевірки було встановлено: 

Що продукти харчування,  які  надходять до дошкільного підрозділу сертифіковані та мають посвідчення якості, завозяться  на паспортизованому автотранспорті та постачаються відповідно до заявок на продукти харчування. 

Комірник та сестра медична з дієтичного харчування ведуть облік продуктів харчування, дотримуються терміну реалізації, своєчасно планують забезпечення основними продуктами харчування на тиждень, здійснюють їх видачу на харчоблок кухарю згідно меню-вимоги. 

Для зберігання продуктів в дошкільному підрозділі є всі належні умови:овочесховище, комора, де зберігаються продукти харчування, є в наявності побутові холодильники для зберігання молока, яєць, м’ясопродуктів, в холодильниках наявні термометри для контролю  за температурним режимом, в коморі є стелажі  для зберігання продуктів. Продукти зберігаються згідно з прийнятою класифікацією щодо умов зберігання та товарного сусідства. Терміни реалізації продуктів виконуються чітко.

Все технологічне  та холодильне обладнання знаходяться в робочому та задовільному стані.

Щоденно відбираються добові проби страв, які зберігаються у спеціальній тарі в холодильнику. 

На день перевірки у коморі було в наявності та у відповідній кількості майже всі види круп: (гречка, пшоно,  геркулес, пшенична, ячнева, манна, горох,перловка,макаронні вироби).

Їжа з харчоблоку видається згідно графіку, за вагою, відповідно до фактичної кількості дітей в групах (норми кожної страви є у меню на день та таблиці «Об’єму готових страв та окремих продуктів», яка є біля харчоблоку).

Санітарно-гігієнічний стан приміщень харчоблоку задовільний.

Маркування посуду відповідає санітарно-гігієнічним нормам.

І знову разом з батьками!

10 лютого 2020 року наші матусі

Анастасова Н.А., Лугченко І.О., перевірили організацію дитячого харчування в дошкільному підрозділі №2.

Вони оцінили якість овочів, круп, умови їх зберігання; ознайомились з технологією приготування тефтелі рибної, проаналізували супроводжувальні документи на продовольчу сировину.

Висновок:

Їжа видається дітям у суворо визначений час згідно з графіком. 

Примірне двотижневе меню, складене на осінньо - зимовий період року з урахуванням забезпечення сезонними продуктами, погоджене з територіальною установою державної санітарно-епідемічної служби, меню-розкладка щодня підписується заступником директора.

Кухарі дотримуються технології приготування їжі відповідно до технологічних карт.

Порушень у технології приготування страв не виявлено.

Добір продуктів проводився своєчасно, відповідно до кількості дітей закладу.

Добові проби відбираються  у присутності медсестри та зберігаються  протягом доби.

Ми годуємо дітей смачно і корисно!

14 лютого 2020 р. відбувся черговий вихід громадського контролю за організацією харчування дітей в дошкільному підрозділі №1.

Наші батьки Мяновська К.І., Сазонова О.О. оглянули приміщення харчоблоку :

- перевірили стан технологічного обладнання;

- провели контроль закладки продуктів (фарш рибний), роздачу порцій по групах;

- проаналізували показники виконання норм харчування станом на 14.02.2020р.

Матеріально-технічний  стан харчоблоку  дошкільного підрозділу №1 задовільний. 

З метою контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестрою медичною старшоюДворецькою В.Г. ведеться журнал обліку виконання норм харчування, дотримання  яких здійснюється у межах відповідних бюджетних призначень.

Під час приготування страв кухарем Сверкуновою В.М.обробка сирих та готових продуктів проводиться окремо,  з використанням інвентарю  відповідного маркування.

Закладка продуктів проводиться  кухарем у присутності старшої медсестри. При закладці враховується фактична кількість дітей, про що робиться відмітка у меню - вимозі. Контроль за організацією та якістю харчування в дошкільному підрозділі, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю  зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється старшою медичною сестрою Дворецькою В.Г., заступником директора з навчально-виховної роботи Борисенко Р.С.

Організація харчування в групах знаходиться на належному рівні. Посуд якісно обробляється після прийому їжі, знаходиться в достатній кількості. Відповідає санітарно – гігієнічним вимогам.

Вихователями приділяється належна увага вихованню у дітей культурно-гігієнічних навичок. З родинами вихованців проводиться санітарно-просвітницька робота з питань профілактики харчових отруєнь.

Приємно працювати разом!

IMG 5e67b2afdcb915df94f4e3b104269760 V

IMG 8b2c539ad0f4523bc022acffeaf3897c V

ГРОМАДСЬКИЙ ОГЛЯД 2019

вкл. .

FB IMG 15669791067877835

Традиційно перед початком навчальних занять в ЗЗШ 65 здійснено громадський огляд закладу до нового навчального року. Комісія у складі спеціалістів Територіального відділу освіти, представників Держсподивслужби відмітили високий рівень готовності школи до нового навчального року. За період літніх канікул у закладі здійснено:

1. Оснащення сучасної ресурсної кімнати.
2. Здійснено повний ремонт 2 класних кімнат для класів ІПК.
3. Змінене старе покриття майданчику перед школою на сучасну плитку.
4. Здійснено заміну старих вікон.
5. Отримано нове оснащення для класів НУШ.
6. Продовжено тематичне оформлення рекреацій школи.

ФОТО

Контроль харчування

вкл. .

21 березня 2019 року комісією громадського контролю було проведено контрольну експертизу щодо:
стану облаштування, технічного обладнання харчоблоку та допоміжних приміщень;
- нормативного порціювання страв;
- створення умов для харчування дітей;
- сформованості культурно-гігієнічних навичок дітей під час харчування.
Висновки:
- Харчоблок шкільного закладу має приміщення для приготування їжі, первинної обробки продовольчої сировини, миття кухонного посуду, які забезпечені проточною холодною, гарячою водою, окремі приміщення для зберігання продуктів: комору для сухих продуктів, овочесховище.
- В приміщенні харчоблоку дотримані вимоги відсутності зустрічних потоків сирої і готової продукції. Приміщення для приготування їжі обладнане необхідним інвентарем, посудом та обладнанням. Приміщення харчоблоку використовується раціонально.
- Їжа з харчоблоку видається згідно графіку затвердженого директором закладу на початку 2018-2019 навчального року, за вагою, відповідно до фактичної кількості дітей в класах (норми кожної страви є у меню на день та таблиці «Об’єму готових страв та окремих продуктів», яка є біля харчоблоку).
- Згідно норм на харчоблоці знаходяться всі необхідні миючі засоби.
- Щодня на кожний наступний день складають меню відповідно до затверджених норм харчування. За 30 хвилин до роздачі їжі бракеражна комісія у складі ЗД з НВР Куц Вікторії Володимірівни та соціального педагога Луценко Єлізавети Вікторівни оцінює якість її приготування, в їх присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику. Обсяг порцій вимірюють вагами.

Робота комісії громадського контролю

вкл. .

Склад комісії громадського контролю у 2017-2018 н.р.

Голова комісії:

- ЗД з НВР Куц В.В.

Члени комісії:

- представник батьківської громадськості Ставицька Л.А.

- представник батьківської громадськості Дуліда І.М.

- соціальний педагог Луценко Є.В.

ПОЛОЖЕННЯ

про комісію громадського контролю за якістю харчування

Громадський контроль - це організаційно оформлена діяльність громадян України з контролю за відповідністю діяльності об'єктів громадського контролю нормам Конституції України, законів України, інших актів законодавства та за дотриманням ними державної дисципліни. Об'єктами громадського контролю є підприємства, установи, організації, їх посадові особи, які здійснюють організацію харчування учнів (вихованців) у навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності.

Комісія громадського контролю за якістю харчування (далі - Комісія), утворюється при навчальному закладі з метою здійснення контролю за організацією повноцінного збалансованого харчування, роботою харчоблоку, організацією постачання продуктів харчування. У своїй діяльності Комісія керується Конституцією України, законами України, нормативно-правовими актами міністерства освіти і науки України, Державними санітарними правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, наказами управління освіти Запорізької міської ради і цим Положенням.

Завдання комісії:

1. контролювати роботу шкільного харчоблока;

2. активно сприяти покращенню обслуговування учнів та співробітників;

3. забезпеченню належних умов харчування та зниження рівня кишково-шлункових захворювань серед учнів та співробітників.

Робота Комісії полягає в тому, щоб виявляти недоліки у діяльності робітників харчоблоку і активно допомагати їх усуненню, вносити пропозиції на розгляд адміністрації школи та вимагати усунення вказаних недоліків.

Комісія громадського контролю звітує про свою роботу на засіданнях Ради закладу.Основною формою роботи Комісії є засідання, які проводяться у міру необхідності, але не менш ніж один раз на півріччя.

Члени комісії мають право:

1. Слідкувати за наявністю необхідного асортименту страв, добиваючись необхідного щоденного приготування різноманітних виробів.

2. Слідкувати за дотриманням установлених строків реалізації продуктів, що швидко псуються.

3. Слідкувати за якістю приготовленої їжі, а також за тим, щоб на роздачу надходила така ж кількість порцій, яка була приготовлена; контролювати правильність ваги відпущеної продукції.

4. Слідкувати, щоб в їдальні вчасно вивішувалося меню з зазначенням кожної страви, ваги закладки продуктів і ціни.

5. Перевіряти дотримання в їдальні правильності калькуляції приготовлених страв, чи всі продукти, вказані у калькуляції, закладені при приготуванні їжі, чи не порушуються установлені ціни на продукти, а також націнки на сировину.

6. Перевірити дотримання в їдальні, буфеті правил санітарії, вчасне миття котлів та посуду, санітарний стан підсобних приміщень.